Mity o maśle orzechowym

masło orzechowe

Masło z orzechów to jeden z najpopularniejszych produktów. Swoją popularność zyskało dzięki niepowtarzalnemu smakowi oraz dobroczynnym właściwościom. Bardzo często używane jest w kuchni jako składnik śniadania i zawiera w sobie wiele korzystnych substancji. Czym zatem jest masło z orzeszków ? Jakie korzyści ze sobą niesie ? Jak wybrać dobrej jakości produkty ? Odpowiedzi wraz z przydatnymi informacjami na ten temat poniżej.

Czym jest masło orzechowe ?

Masło orzechowe to przetarte orzeszki ziemne wraz z dodatkiem oleju roślinnego. Proces powstawania nie wymaga używania innych substancji oraz dużej ingerencji w same składniki. Występuje ono w formie masy i ma naturalny brązowy kolor. Można używać go jako główny składnik kanapek lub dodawać do innych potraw czy dan. Choć jest kaloryczne, to nie odkłada się w formie tłuszczu w naszym organizmie. Wybór jedynie masła pozbawionego sztucznych substancji i tłuszczów utwardzonych będzie najlepszym wyborem.

masło orzechowe
Masło orzechowe ma smak, który kochają dzieci i dorośli

Korzystne działanie

Wbrew pozorom naturalne masło orzechowe ma bardzo dużo korzystnych cech i pozytywnie wpływa na pracę naszego organizmu. Jest ono bogatym źródłem białka. Będzie co cecha szczególnie pożądana u osób aktywnych sportowo, wegetarian i wegan. Taki rodzaj masła zawiera również witaminy z grupy A, B i E. Zawarty kwas foliowy bardzo korzystnie wpływa na nasz układ pokarmowy oraz nerwowy. Kolejnym pozytywnym składnikiem masła orzechowego jest magnez, który jest bardzo często wypłukiwany z naszego organizmu poprzez picie dużej ilości kawy. Produkt ten zawiera także w sobie bardzo korzystne kwasy Omega-3, Omega-6 i Omega-9. Witamina E jest też bardzo pomocna przy zwalczaniu wolnych rodników.

Jak wybrać dobry produkt ?

Na rynku funkcjonuje wiele rodzajów masła, które mają różny skład. Wybór tego najlepszego — naturalnego nie jest trudnym zadaniem, ale wymaga od nas krótkiej analizy składu na etykiecie. Dobrej jakości produkt wykonany jest jedynie z dwóch składników — orzeszków ziemnych oraz oleju roślinnego. Zawartość orzechów powinna oscylować w granicy ok. 95% – co jest gwarantem dobrego smaku i pozytywnego wpływu na nasz organizm.

Produkty, jakie należy omijać z daleka to masła z dodatkiem cukru, sztucznych barwników czy konserwantów. Wyprodukowanie naturalnego i dobrego masła orzechowego nie wymaga ich dodawania. Bardzo często jednak producenci, chcąc obniżyć koszty produkcji, dodają te szkodliwe substancje. Spożywanie takiego masła zniweluje korzystne działanie orzeszków ziemnych oraz negatywnie będzie odbijać się na naszym zdrowiu.

 

źródło: Mit, który sprawia, że wiele osób unika masła orzechowego, ZielonaEsencja.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *